Ennen vastaanotolle tuloa
Huomaathan, että työn osuus on korotettu lauantaisin +50% sekä sunnuntaisin +100%.
Onko lemmikkisi arka?
Ilmoita ajanvarauksen yhteydessä mikäli lemmikkisi on arka tai ei tule toimeen muiden koirien kanssa. Yritämme järjestää ajan niin että vastaanotolla olisi mahdollisimman rauhallista. Voit myös tulla ilmoittautumaan vastaanotolle jättäen aran lemmikin hetkeksi autoon, ja tarvittaessa ohjaamme teidät odottamaan erilliseen huoneeseen.
Lemmikki tulossa nukutusta vaativaan toimenpiteeseen
Hammashoitoa tai leikkausta varten anestesia on välttämätön.
Paasto-ohje
Ennen nukutusta lemmikin tulee olla syömättä 6-8 tuntia, paitsi seuraavissa tapauksissa:
- 4-6 kuukauden ikäisen pennun paasto 6 tuntia
- alle 4 kuukauden ikäisen pennun paasto 4 tuntia
- kani, marsu, hiiri ja rotta eivät tarvitse paastoa ollenkaan
- jos lemmikilläsi on sokeritauti ota yhteyttä etukäteen, neuvomme turvallisimman paasto-ohjeen tapauskohtaisesti
Vettä saa olla tarjolla normaalisti.
Mikäli lemmikkisi jää heräilemään klinikalle (esim. työpäiväsi ajaksi) tuo mukana myös pieni annos lemmikin omaa ruokaa, jotta voimme tarjota lounaan vielä ennen kotiin lähtöä. Nukutuksen ja toimenpiteen jälkeen on suositeltavaa antaa tuttua ja hyväksi todettua ruokaa.
Kanille, marsulle tai pienemmälle lemmikille ota mukaan omat eväät (tuorekurkkua, porkkanaa tms. mistä lemmikki tykkää). Kanit ja jyrsijät eivät kestä paastoa, joten tarjoamme niille hunajaa ja omaa ruokaa heti kun potilas heräilee. Hunajaa löytyy vastaanotolta.
Muut ohjeet
Käytä lemmikkisi kunnollisella pissa- ja kakkalenkillä ennen vastaanotolle tuloa.
Mikäli lemmikkisi on tulossa leikkaukseen, pese leikkausalue edellisenä päivänä jos suinkin mahdollista.
Ota mahdollinen kauluri tai haavasuojapuku mukaan. Varmistamme vastaanotolla sopivan koon. Huom. Kaulurin koko vaihtelee leikkauksen mukaan.
Tärkeää!
Kerrothan meille mikäli aiemmista rauhoituksista tai nukutuksista on huonoja kokemuksia (esim. lemmikki on pitkään tokkurainen, herää ärtyisänä, maha on sekaisin tai jotain muuta epämiellyttävää). Voit ilmoittaa asiasta ajanvarauksen yhteydessä tai viimeistään kun tulette vastaanotolle. Suunnittelemme mahdollisuuksien mukaan anestesian niin, että voisimme välttää huonot kokemukset.
Pyri suunnittelemaan leikkauspäivä niin, että iltapäivällä ja illalla lemmikin omistaja on kotona. Lemmikki lähtee meiltä kotiin vasta kun on herännyt (nukkuvia lemmikkejä ei kotiuteta), ja olisi tärkeää että lemmikki saa olla kotona rakkaan ihmisen kanssa. Ota huomioon, että myös ensimmäinen yö toimenpiteen jälkeen saattaa olla levoton. Olisi hyvä että seuraava aamu ei ole kotiväelle kiireinen.
Lemmikki tulossa laboratoriokokeisiin / Laboratorionäytteiden vastaanotto
Ennen verinäytteen ottoa
Lemmikin tulee olla syömättä 12 tuntia. Vettä saa olla tarjolla normaalisti.
Kontrollikäynti ja jatkuva lääkitys
Jos lemmikilläsi on Cushingin tauti, Addisonin tauti, kilpirauhasen vajaatoiminta tai liikatoiminta, sokeritauti tai epilepsia, yleensä aamulääkitys annetaan normaalisti ja kontrolliverikoe otetaan 4-6 tuntia sen jälkeen tai juuri ennen iltalääkitystä. Tarkemmat ohjeet on annettu edellisellä käynnillä (kotiutusohjeet). Jos et ole saanut ohjeita tai et löydä niitä, laita meille viestiä info@herttainen.fi
Diabeetikoiden ei tarvitse paastota.
Muissa tapauksissa aamulääke kannattaa antaa pienen aamupalan kanssa (noin 1/4 normaalista aamupala-annoksesta). Vettä saa olla tarjolla normaalisti.
Virtsanäyte
Yritä saada otettua noin 3-5 ml näyte. Virtsanäyte ei saa olla vanhempi kuin 4 tuntia, ennen vastaanotolle tuloa säilytä näytettä jääkaapissa. Muutoin näyte ei ole luotettava.
Jos et saa otettua näytettä itse, tuo lemmikkisi vastaanotolle virtsarakko täynnä. Jätä isompi koira autoon ilmoittautumisen ajaksi, niin me tulemme ottamaan näytteen joko klinikan lähistöllä ulkona, tai eläinlääkäri ottaa näytteen suoraan virtsarakosta. Pienemmän koiran voit kantaa sylissä vastaanotolle. Tärkeää on, että koira ei ehdi pissata matkalla autosta vastaanotolle. Varsinkin uroskoirilla on kova tarve merkata sisälläkin, koska meillä on luonnollisesti monenlaisia mielenkiintoisia hajuja. Jos näyte otetaan suoraan virtsarakosta, silloin on tärkeää että virtsarakko on mahdollisimman täynnä. Lemmikin pitäisi olla pissaamatta mielellään 4-6 tuntia.
Virtsarakon pitäisi olla myös mahdollisimman täynnä ennen virtsarakon ultraäänitutkimusta. Vain silloin pystytään arvioimaan luotettavasti virtsarakon seinämä ja virtsakivisairauden mahdollisuus.
Ulostenäyte
Mikäli haluat varmistua tarvitseeko lemmikkisi matolääkettä, voit tuoda meille ulostenäytteen tutkittavaksi. Toimi näin:
- Kerää samaan purkkiin pieni määrä ulostetta jokaisesta kerrasta, joka tulee kolmen päivän aikana.
- Säilytä näyte jääkaapissa ennen vastaanotolle tuloa.
- Tuo näyte vastaanotolle ennen klo 15.30, jotta se ehtii varmasti saman päivän aikana lähteä tutkittavaksi
- Ulostenäytteitä otamme vastaan maanantaista torstaihin
- Tutkimuksen hinta on 79€
Mikäli lemmikilläsi on ripuli tai joku muu vatsavaiva, suosittelemme ensisijaisesti varaamaan ajan terveystarkastukseen. Tarkat ulostenäytteiden keräysohjeet ja hinnat pystymme arvioimaan vastan kun tiedämme mikä loinen on kyseessä. Huomaathan, että rutiinisessa ulostenäytetutkimuksessa ei selvitetä esim. Giardia tai Tritrichomonas foetus -loisia.
Huom!
Virtsanäytepurkin, kaarimaljan tai kakkapurkin voit hakea vastaanotolta, jos haluat helpottaa näytteen ottamista.
Emme tutki virtsa- tai ulostenäytteitä ilman potilaan tutkimusta. Poikkeuksena ovat sovitut virtsanäytekontrollit sekä meillä käyneiden potilaiden ulostenäytetutkimukset matolääketarpeen arviointia varten.